Agrarisch natuurbeheer
Het agrarisch natuurbeheer in volop in beweging. Met de komst van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is er een belangrijke rol voor agrarische collectieven.
Daarnaast krijgen boeren ook steeds vaker het beheer van natuurgebieden.
Vragen die zich opwerpen zijn: zijn natuur en landschap te vermarkten? En hoe kan een boer natuurbeheer en natuurontwikkeling als logisch onderdeel in zijn bedrijfsvoering inpassen? Hoe kun je kwalitatief goed agrarisch natuurbeheer combineren met voedselproductie?
Agrarisch natuurbeheer
Een terugtrekkende overheid biedt kansen voor agrarisch en particulier natuurbeheer, omdat de landbouw beleidsdoelen kan realiseren met beperkter middelen. Steeds meer boeren hebben belangstelling voor natuurbeheer. Natuurbeheer door agrariërs werkt, dat is al in verschillende gebieden aangetoond. Daarvoor ga ik:
- agrarische natuurverenigingen en collectieven ondersteunen
- bruikbare beleidsinstrumenten ontwikkelen
- overheden en boeren in gesprek brengen over natuurbeheer door agrariërs
- projecten ontwikkelen op het gebied van agrarisch- en particulier natuurbeheer
- onderzoek doen naar draagvlak voor maatregelen voor natuur en landschap
Landbouw en overige maatschappelijke diensten
Nu de overheid zich terugtrekt bij het financieren van maatschappelijke doelen als recreatie en natuur, staan we op een keerpunt. Boeren kunnen publieke diensten en voorzieningen aanbieden door zelf het beheer van natuur, recreatie en water op zich te nemen. Door tegelijkertijd daar nieuwe economische activiteiten aan te koppelen, dragen die bij aan de ontwikkeling van hun eigen bedrijf. Hiervoor kan ik:
- haalbare concepten uitdenken van nieuw op te zetten activiteiten en diensten
- bruikbare beleidsinstrumenten ontwikkelen
- zoeken naar financiering